Direct contact? Bel: 033-4613334

Home > Implantologie & Prothetiek > Implantologie

Implantologie

Implantaat afbeelding

Wat is een implantaat?

Een implantaat is een kunstwortel die in de kaak wordt geplaatst en in het eigen bot vastgroeit. Implantaten zien eruit als een schroef of holle cilinder. Ze worden gemaakt van titanium, een materiaal dat goed door het lichaam wordt geaccepteerd. Implantaten vormen de basis waarop een kroon, brug of kunstgebit wordt vastgezet. Implantaten kunnen vrijwel altijd worden geplaatst. Voorwaarden zijn dat er voldoende gezond bot is en dat u een goede mondhygiëne heeft. Veel mensen kiezen voor implantaten omdat het de meest natuurlijke vervanging is van de eigen tanden en kiezen.

Waarom een implantaat?

Implantaten zijn een alternatief bij het ontbreken van een gebitselement. Het is een duurzame oplossing waarop u kunt vertrouwen. Voordelen van implantaten zijn:

 • U kunt er goed mee kauwen en dat komt de spijsvertering ten goede.
 • Uw eigen tanden worden niet onnodig belast of afgeslepen.
 • Het bot blijft goed bewaard en slinkt niet of nauwelijks verder.
 • Het gevoel van het hebben van eigen tanden of kiezen is weer terug.
 • Eten wat u wilt.
 • Zorgeloos kunnen lachen.
 • Een perfecte pasvorm en kleur.
Het behandeltraject

In het algemeen bedraagt de ingroeifase van een implantaat in de bovenkaak 3 à 4 maanden en voor de onderkaak 2 maanden. Vanaf het intakegesprek, de behandeling, de nazorg tot het plaatsen van de kroon of brug is de gemiddelde doorlooptijd een half jaar.

Er zijn doorgaans 5 stappen:

 1. Intake bij de implantoloog
 2. Indien nodig voorbereiding (denk aan botopbouw, tijdelijke voorziening, CT scan)
 3. Implanteren
 4. Nazorg
 5. Vervaardigen van kroon- of brugwerk
Vergoeding implantaten en/of prothese

Na uw eerste bezoek wordt een kostenbegroting gemaakt. De kosten per implantaat met een kroon ligt tussen € 1.800 en € 2.900. De implantoloog kan kijken of u in aanmerking komt voor een vergoeding. 

Prothese

Er wordt door de zorgverzekeraar een eigen bijdrage gevraagd voor de onder- en bovenprothese. Deze ligt tussen de €300 en €400. Het exacte bedrag van de eigen bijdrage kunt u bij ons opvragen.

Houdt u ook rekening met uw eigen risico, zeker als u nog niet eerder kosten heeft gemaakt die onder de basisverzekering vallen. Meer informatie bij uw zorgverzekeraar.