Direct contact? Bel: 033-4613334

Home > Tandheelkunde > Kroon en brugwerk

Kroon- en brugwerk bij ons in de praktijk

Wij verzorgen natuurlijk ook uw kroon of brug mocht dit nodig zijn. Kroon- en brugwerk kan op meerdere manieren worden gemaakt. Dit zal per situatie verschillen. Tegenwoordig wordt er steeds meer met de computer vervaardigd, en ook de mondscanner wordt steeds vaker gebruikt. Hierdoor zijn er geen afdrukken meer nodig, past het werk perfect, sneller klaar en belangrijkste; duurzaam resultaat.

Wat is een kroon?

Een kroon is een kapje van keramiek en/of porselein dat precies over een omslepen tand of kies past. Dit kapje wordt op de tand of kies gecementeerd. Met een kroon krijgt de tand of kies weer zijn oorspronkelijke vorm en sterkte terug, wat bijvoorbeeld niet het geval is bij het aanbrengen van een vulling. Dit is dus een zeer duurzame oplossing met behoud van kauwcomfort en esthetiek. Qua uiterlijk is een kroon nauwelijks van de eigen tand of kies te onderscheiden.

Wat is een brug?

Wanneer één of meer tanden of kiezen ontbreken en hierdoor een open ruimte is ontstaan, kan het advies zijn deze door een brug te laten vervangen.Tussen de twee kronen wordt dan een “dummy” (een kunsttand of -kies) geplaatst. Deze constructie, de brug, wordt als één geheel geplaatst en zit aan twee of meer pijlers vast. Pijlers zijn omslepen tanden of kiezen aan weerszijden van de open ruimte. Een brug bestaat uit twee of meer kronen die op de pijlers passen en de “dummy” die de open ruimte overbrugt.

Wanneer wordt een kroon geadviseerd?
  • Als door tandbederf een groot deel van de tand of kies verloren is gegaan en er onvoldoende houvast is voor een vulling.
  • Als een vulling te groot is geworden en de kans bestaat dat die vulling of de kies afbreekt omdat de kauwdruk (te) groot is.
  • Wanneer een tand of kies door een ongeluk is afgebroken.
  • Na een wortelkanaalbehandeling, om het element tegen breuk te beschermen.
  • Er kan ook een esthetische reden zijn voor het plaatsen van een kroon. Hierbij gaat het meestal om verkleurde en/of slecht gevormde tanden
Wanneer uw kroon met de CAD/CAM wordt vervaardigd

Met de CAD/CAM is uw kroon in één dag klaar, waarvoor twee afspraken worden ingepland. Bij de eerste afspraak wordt de tand of kies omslepen en ingescand. De pauze van circa 50 minuten tussen beide afspraken kunt u in onze wachtkamer doorbrengen. Intussen wordt uw kroon uit keramisch materiaal geslepen, ingekleurd en vervolgens in de oven opgebakken. Bij de tweede afspraak - diezelfde dag dus - wordt de kroon geplaatst. U verblijft voor deze twee afspraken totaal ongeveer 2 uur n onze praktijk.

Voordelen van een kroon via de CAD/CAM zijn:

  • klaar in één dag;
  • geen afdrukken nodig;
  • geen tijdelijke kronen;
  • duurzaam resultaat
Esthetische, gouden en geserveyde kronen

Voor esthetische, gouden en geserveyde kronen (kroon in combinatie met een frame) werken wij nauw samen met externe laboratoria. Hierdoor zitten er minimaal 2 weken tussen de eerste en de tweede afspraak. De tandarts zal een afdruk maken en een tijdelijke kroon plaatsen. De porseleinen kroon wordt extern vervaardigd. U komt na circa twee weken weer bij de tandarts terug om uw nieuwe kroon te laten plaatsen.

Kosten van de behandeling

CAD/CAM- kronen worden op dezelfde manier als een traditionele kroon gedeclareerd. U kunt met een door ons opgesteld kostenoverzicht met bijbehorende codes bij uw zorgverzekering nakijken wat u vergoed krijgt. De visie van onze praktijk is dat iedere patiënt weet welk behandelplan hij/zij de komende jaren kan verwachten. Overleg met uw tandarts wat uw meerjarenplan is.