Direct contact? Bel: 033-4613334

Home > Tandheelkunde > Bleken

Bleken

Tanden bleken
Bleken van tanden is een cosmetische behandeling. Het bleekproces werkt op de meeste verkleurde tanden. Het uiteindelijke resultaat verschilt per persoon en is afhankelijk van de structuur van de tanden. Restauraties (vullingen) van composiet, kroon- en brugwerk bleken niet mee.

De oorzaak van tandverkleuring
Er zijn veel oorzaken voor tandverkleuring. De meest voorkomende oorzaken zijn leeftijd, inname van verkleurende middelen (o.a. koffie, thee, tabak, rode wijn) en antibiotica.

Voor wie is het bleken geschikt?
De tandarts kan tijdens een vooronderzoek bepalen of uw tanden geschikt zijn voor de behandeling. Er wordt  tevens gekeken naar de huidige tint van de tanden, hier zullen lichtfoto’s van gemaakt worden.

Voor wie is het bleken niet geschikt?
Bleken wordt afgeraden aan jongeren onder de 16 jaar, zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en patiënten die tandvleesproblemen hebben. Bij gebruik van antibiotica wordt de behandeling uitgesteld.

Hoe werkt het bleken?
Indien het langer dan één maand geleden is, dat uw gebit een gebitsreiniging heeft ondergaan door de mondhygiëniste of preventie-assistente, zal een gebitsreiniging noodzakelijk zijn alvorens de bleekbehandeling te starten.
Er wordt een scan gemaakt van uw boven- en onderkaak. Door een extern lab worden hier bleekbitjes op ontworpen en geprint. Twee weken later kunt u de bitjes en het bleekmateriaal ophalen. U krijgt bij het ophalen gebruiksinstructies en een lijst met producten, welke u niet mag consumeren in de periode van de bleekbehandeling.
2 Weken later krijgt u een controle afspraak. Tijdens deze afspraak wordt de voortgang bekeken en opnieuw lichtfoto’s gemaakt. Indien het gewenste resultaat nog niet bereikt is, dan gaat u door met het bleken en heeft u 2 weken later opnieuw een controle afspraak waarbij er lichtfoto’s worden gemaakt.

Er zijn twee behandelmogelijkheden: overdag of ’s nachts.
Gebruik overdag: de bitjes met het bleekmateriaal erin dient u twee keer per dag 30 minuten in te houden.
Gebruik ’s nachts: de bitjes met het bleekmateriaal erin voor het slapen gaan in doen.
Uiteraard is het van belang dat u vóór het plaatsen van de bitjes, uw gebit intensief heeft gereinigd.

Gedurende de behandeling
Het is erg belangrijk dat u voordat u de thuisbehandeling start, de instructies uitgebreid doorneemt en tijdens de behandelperiode deze instructies ook als regel hanteert.
Tijdens het bleken kunnen de tanden en het tandvlees gevoelig zijn en zowel tijdens als na de behandeling kunt u tinteling ervaren.

Hoe lang blijft het resultaat zichtbaar?
Uw tanden zijn uniek en daarom is het eindresultaat bij iedereen anders. Kleurstoffen hebben negatief effect op de tint. Als u na het bleken van uw tanden de meegeleverde instructies opvolgt, zullen uw tanden langer licht blijven. Voor een optimaal en blijvend resultaat raden wij aan twee keer per dag te poetsen (met elektrische tandenborstel) en dagelijks te flossen en/of tanden stoken.

Opfris behandeling
Wilt u de bleekbehandeling na enige tijd (ca. half jaar) herhalen, dan is het mogelijk om alleen het bleekmateriaal bij ons te bestellen.

Wat zijn de kosten?
Voor de behandeling krijgt u een begroting met bijbehorende codes. Aan de hand van de codes kunt u bij uw zorgverzekering nakijken wat u vergoed krijgt.
In de meeste gevallen zal de zorgverzekeraar niets van deze behandeling vergoeden.