Direct contact? Bel: 033-4613334

Home > Tandheelkunde > Endodontologie

Wortelkanaalbehandeling

Endodontoloog AmersfoortTanden en kiezen bestaan uit een kroon en een wortel. De kroon is het gedeelte van de tand dat boven het tandvlees zichtbaar is. De wortels zijn in de kaak verankerd. In iedere wortel lopen één of meerdere kanalen, ook wel het wortelkanaal genoemd. Dit kanaal is met levend weefsel oftewel pulpa gevuld. Pulpa bestaat uit zenuwvezels en kleine bloedvaten.

Door tandbederf, een lekkende vulling of bijvoorbeeld een val kan de pulpa ontstoken raken. Deze ontsteking wordt veroorzaakt door bacteriën. Gevoeligheid bij het drinken van warme of koude dranken is vaak een eerste signaal, maar soms geeft een ontsteking helemaal geen klachten. Bacteriën kunnen een ontsteking van het kaakbot rondom de wortel veroorzaken, die op een röntgenfoto meestal goed te zien is. Aangezien ontstoken pulpa pijn doet en een gevaar voor de tand of kies vormt, voert de tandarts een wortelkanaalbehandeling uit.

Wat is een wortelkanaalbehandeling?

Bij een wortelkanaalbehandeling worden de bacteriën uit het wortelkanaal verwijderd en wordt er voorkomen dat ze daar weer in binnendringen. De tand of kies wordt geopend en het ontstoken weefsel verwijderd. Daarna worden de kanalen gereinigd en met een desinfecterende vloeistof gespoeld. Vervolgens worden de kanalen gevuld. Na de wortelkanaalbehandeling wordt uw tand of kies weer met een vulling afgesloten. Na het schoonmaken van de wortelkanalen geneest ook de ontsteking rondom de wortelpunt en kan het bot weer teruggroeien. Omdat de kanalen erg nauw en klein zijn, maken wij gebruik van een microscoop. Een wortelkanaalbehandeling wordt een endodontologische behandeling of kortweg 'endo' genoemd.

Hoe lang duurt een wortelkanaalbehandeling?

De duur van de behandeling is afhankelijk van het aantal wortels en wortelkanalen. Gemiddeld duurt de behandeling tussen de 60 en 90 minuten in onze praktijk te Amersfoort.

Wat te doen na een wortelkanaalbehandeling?

Om goed te kunnen blijven functioneren, wordt de behandelde tand of kies (opnieuw) gevuld. Als de kies verzwakt is en te weinig houvast heeft, kan het nodig zijn een kroon te plaatsen. Het advies is om na een wortelkanaalbehandeling de tand of kies na drie tot zes maanden van een kroon te voorzien.

Is een wortelkanaalbehandeling pijnlijk?

Door de moderne tandtechnieken en medicatie hoeft u van een wortelkanaalbehandeling niets te voelen. Na het schoonmaken van de kanalen kunt u gemiddeld nog drie dagen last hebben, wat u met een pijnstiller (paracetamol) kunt onderdrukken. Mocht u langer last houden, neemt u dan contact met ons op.

Contact

Slagingskansen

Soms kan een wortelkanaalbehandeling de ontsteking aan de wortelpunt niet tot rust krijgen. Het is dan zinvol de wortelkanaalbehandeling nogmaals uit te voeren (een zogenaamde revisie). Een tand of kies verkleurt meestal niet na een wortelkanaalbehandeling. Als er toch enige verkleuring ontstaat, kan uw tandarts die meestal verhelpen. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden. Vraag uw tandarts om advies.

Wat kost een wortelkanaalbehandeling?

De kosten van een wortelkanaalbehandeling liggen tussen de € 300,- en € 600,-. De prijs is afhankelijk van het aantal kanalen in de wortel en de vergoeding varieert per verzekering. U kunt met een door ons opgesteld kostenoverzicht met bijbehorende codes bij uw zorgverzekering nakijken wat u vergoed krijgt.