Direct contact? Bel: 033-4613334

Home > Tandheelkunde > Mondhygiëne > Fluoride

Fluoride

Fluoride is een stof die op een veilige en effectieve manier helpt  om cariës (gaatjes) te voorkomen. Fluoride maakt het glazuur van tanden namelijk harder en helpt zo om bescherming te bieden tegen bijvoorbeeld zuur uit dranken en voedsel. Daarnaast kunnen beginnende gaatjes herstellen door goed te poetsen met fluoridetandpasta en door het gebruik van fluoride (aangebracht door de tandarts). Fluoride zit in tandpasta’s, speciale spoelmiddelen en in speciaal door de tandarts aangebrachte gel-applicaties.

Gebruik van fluoride

In de meeste tandpasta’s zit fluoride. Door bij voorkeur 2 keer per dag met fluoridetandpasta te poetsen wordt de fluoride door de tand opgenomen, waardoor de tanden minder kwetsbaar voor zuren worden. Ook kan de tandarts of mondhygiënist u adviseren om (aanvullend) te spoelen met een fluoride-mondspoelmiddel. Daarnaast kunnen wij wanneer nodig is een fluoride-applicatie geven.

Richtlijn voor het gebruik van fluoride bij kinderen

Vanaf het moment dat de eerste tanden doorbreken kan je beginnen met het poetsen van de tanden met een fluoridetandpasta. Tot het tweede jaar is 1 keer per dag poetsen voldoende. Vanaf het tweede jaar dienen de tanden 2 keer per dag gepoetst te worden. Voor baby’s en kinderen tot 5 jaar is er speciale peuterpasta. Houd de volgende richtlijn aan:

  • 0 tot 2 jaar: 1 keer per dag poetsen met peutertandpasta.
  • 2 tot 5 jaar: 2 keer per dag poetsen met peutertandpasta.
  • vanaf 5 jaar: 2 keer per dag poetsen met tandpasta voor volwassenen.

Er bestaan ook tandpasta’s met een hoger fluorgehalte, deze zijn alleen te gebruiken op tandartsvoorschrift.

Voor zowel kinderen als volwassenen geldt dat een bolletje tandpasta ter grootte van een erwt voldoende is.

Is te veel fluoride gevaarlijk?

Fluoride in mondverzorgingsproducten is veilig. Wel dient u bij kinderen rekening te houden met de dosering. Op jonge leeftijd kan een te hoge concentratie van fluoride tijdens de ontwikkeling van de tanden en kiezen tot fluorose leiden. Dit zijn witte vlekken en streepjes op de tanden. Om dit te voorkomen is het van belang om voor uw kind een tandpasta met aangepast fluoridegehalte te gebruiken dat is afgestemd op de leeftijd.