Direct contact? Bel: 033-4613334

Home > Tandheelkunde > Kaakklemmen en tandenknarsen

Tandenknarsen en kaakklemmen oplossingen

Wat te doen tegen knarsetanden?Tandenknarsen is het krachtig over elkaar schuiven van tanden en kiezen. Kaakklemmen is het (vaak onbewust) krachtig op elkaar klemmen van tanden en kiezen. Tandenknarsen gebeurt met name ’s nachts, terwijl het kaakklemmen zowel ’s nachts als overdag kan voorkomen. Tandenknarsen komt vaak voor, zowel bij jonge kinderen als volwassenen. Bij kinderen kan het spontaan verdwijnen.

Tandenknarsen en kaakklemmen kunnen problemen opleveren, zoals gebitsslijtage, breuk van vullingen, vergroting van de kauwspieren, hoofdpijn en de volgende kaakklachten:

  • pijnlijke of vermoeide kauwspieren
  • pijnlijke of ontstoken kaakgewrichten
  • beperkte of scheve mondopening
  • kaak uit de kom bij het gapen
  • kaakgewricht geluiden (knappen of schurende geluiden)

Wat te doen tegen knarsetanden en kaakklemmen?

Er zijn meerdere mogelijkheden om het klemmen en knarsen te tegen te gaan. Bespreek deze mogelijkheden met uw tandarts. Een knarsplaatje tegen het knarsen kan een mogelijke oplossing zijn. 

Een groot gedeelte,  zo’n 80 procent, van de knarsers en klemmers heeft baat bij het verminderen van de spierkracht van de kauwspieren met behulp van injecties (Botox, Azzalure).

Deze eenvoudige behandeling heeft gemiddeld vijf maanden effect. De kosten van de behandeling zijn afhankelijk van de hoeveelheid botuline toxine die nodig is om de spieren voldoende te verzwakken. Meestal is een hoeveelheid nodig die vergelijkbaar is met wat in de cosmetische toepassing van Botox onder één zone wordt verstaan. Dit kunt u nalezen op ons kostenoverzicht.

Gratis intake afspraak injectables maken