Direct contact? Bel: 033-4613334

Home > Tandheelkunde > Kaakklemmen en tandenknarsen

Tandenknarsen en kaakklemmenKaakklachten

Wat is tandenknarsen en kaakklemmen. Tandenknarsen is het krachtig over elkaar schuiven van tanden en kiezen. Kaakklemmen is het (vaak onbewust) krachtig op elkaar klemmen van tanden en kiezen. Tandenknarsen gebeurt met name ’s nachts, terwijl het kaakklemmen zowel ’s nachts als overdag kan gebeuren. Tandenknarsen komt vaak voor, zowel bij jonge kinderen als volwassenen. Bij kinderen kan het spontaan verdwijnen.

Tandenknarsen en kaakklemmen kunnen problemen opleveren, zoals gebitsslijtage, breuk van vullingen, vergroting van de kauwspieren, hoofdpijn en de volgende kaakklachten:

  • pijnlijke of vermoeide kauwspieren
  • pijnlijke of ontstoken kaakgewrichten
  • beperkte of scheve mondopening
  • kaak uit de kom bij het gapen
  • kaakgewricht geluiden (kaakknappen of schurende geluiden).

Behandeling van tandenknarsen en kaakklemmen

Een groot gedeelte (zo’n 80 procent) van de knarsers en klemmers heeft baat bij het verminderen van de spierkracht van de kauwspieren met behulp van injecties (Botox, Azzalure).

Deze eenvoudige behandeling duurt ongeveer één minuut en heeft gemiddeld vijf maanden effect. De kosten van de behandeling zijn afhankelijk van de hoeveelheid botuline toxine die nodig is om de spieren voldoende te verzwakken. Meestal is een hoeveelheid nodig die vergelijkbaar is met wat in de cosmetische toepassing van Botox als ‘één zone’ wordt verstaan. Dit kunt u nalezen op ons kostenoverzicht

Gratis Intake afspraak injectables maken