Direct contact? Bel: 033-4613334

Home > Tandheelkunde > Mondhygiëne > Tandvleesontsteking (gingivitis)

Wat te doen bij tandvleesontsteking (gingivitis)?

Gingivitis is een veelvoorkomende bedreiging van het gebit. Hoe ontstaat gingivitis en hoe kunt u het voorkomen?

Hoe ontstaat tandvleesontsteking?

Tandvleesontsteking wordt veroorzaakt door tandplak. Dat is het witte zachte laagje, bestaande uit bacteriën en voedselresten, dat zich aan uw tanden en kiezen hecht. Als tandplak niet op tijd wordt weggepoetst, kan dit tot ontsteking van het tandvlees (gingivitis) leiden. Wanneer tandplak langer blijft zitten, wordt het schadelijk en kan door onder andere speeksel verkalken. Dit heet tandsteen. Dit is zo hard dat het niet meer weggepoetst kan worden en alleen nog door een professional kan worden verwijderd.

De tandvleesontsteking wordt parodontitis genoemd als het een vergevorderd stadium betreft.

Behandeling ontstoken tandvlees

Uw tandvlees is gezond of er is een ontsteking van het bovenste tandvleeslaagje. In dat geval is verwijdering van tandplak en tandsteen voldoende. De mondhygiënist geeft ook instructie hoe u uw gebit het best kunt onderhouden. Afhankelijk van uw mondhygiëne en de ontwikkeling van nieuwe tandplak en tandsteen vindt deze behandeling gemiddeld 2 tot 4 maal per jaar plaats. Na de eerste keer bij de mondhygiënist zal de volgende behandeling bij de preventieassistente plaatsvinden. 

Tandvleesontsteking?

Heeft u bloedend tandvlees? Bloedend tandvlees betekent dat er sprake is van ontstoken tandvlees. Negeer dit signaal niet, maar onderneem actie om het tandvlees weer gezond te krijgen. De veroorzaker van ontstoken tandvlees is tandplak. Het is dus van belang je mond goed schoon te houden met de daarvoor bestemde hulpmiddelen. Voorbeelden hiervan zijn: elektrische tandenborstel, tandpasta, ragers, tandenstokers etc. Overleg altijd met je tandarts of mondhygiënist welke hulpmiddelen voor jou het meest geschikt zijn.

Combinatieafspraak

Wij adviseren u om deze afspraak met uw halfjaarlijkse controle bij de tandarts te combineren. Als dan blijkt dat u geen tandsteen heeft, doet de tandarts alleen de controle. De kosten van de reiniging is afhankelijk van de hoeveelheid tandsteen en liggen tussen de € 50 en € 100.

Contact